Mieszkanie w zgodzie z naturą

13.06.2019

Warszawa, 13.06.2019 r.

Mieszkanie w zgodzie z naturą

29 proc. Polaków uważa, że degradacja środowiska naturalnego jest jednym z największych zagrożeń dla współczesnej cywilizacji. 1 Wzrastająca świadomość Polaków, jak ważna jest dbałość o naszą planetę, przekłada się na coraz to nowe sfery życia codziennego. Trend ten dostrzegła branża deweloperska, w wyniku czego na polskim rynku nieruchomości zaistniał temat bioróżnorodności, jako nowego aspektu branego pod uwagę przez klientów przy wyborze mieszkania .

W branży deweloperskiej określenie bioróżnorodność, inaczej różnorodność biologiczna, wyraża dbałość o integrację gatunków fauny i flory oraz zapewnienie istnienia obszarów rekreacyjnych i zielonego otoczenia w sąsiedztwie inwestycji. Termin ten dotyczy również złożoności wymian, spontanicznych interakcji, naturalnej dynamiki i poziomów organizacyjnych (tj. ekosystemy, gatunki, geny). Te elementy oddziałują między sobą i stabilizują się w miarę upływu czasu zgodnie z lokalnym kontekstem. Natomiast miejska różnorodność biologiczna składa się z flory i fauny obecnej w biologicznym środowisku miasta, tj. na otwartym terenie, na patio lub dziedzińcu, parkingach, trawnikach, czy balkonach. Jej istnienie oznacza cały szereg korzyści.

Bioróżnorodne inwestycje

Wobec alarmujących danych o coraz poważniejszych zaburzeniach w różnorodności biologicznej miast, do projektów nowych inwestycji deweloperzy zaczęli wprowadzać rozwiązania wspierające lokalną faunę i florę.

- W praktyce, do działań chroniących bioróżnorodność miejską, należy przykładowo sadzenie drzew, których owoce stanowią pożywienie dla ptaków oraz montaż budek lęgowych na drzewach, tworzenie domków dla jeży czy instalacja tablic edukacyjnych na terenie inwestycji. Działania te pomagają zadbać o utrzymanie populacji różnych gatunków fauny i pozytywnie oddziałują na samopoczucie mieszkańców, żyjących dzięki temu bliżej natury mówi Olivier Durix, Dyrektor Generalny Bouygues Immobilier Polska.

Ponadto, wśród praktyk dotyczących bioróżnorodności, Bouygues Immobilier Polska przewiduje także działania na rzecz lokalnych społeczności, poprzez współpracę z ekologiem oraz zaangażowanie w organizację wydarzeń edukacyjnych, jak również sprzyjające integracji mieszkańców.

Certyfikacja zielonych inwestycji

Na rynku deweloperskim powstało pytanie jak mierzyć bioróżnorodność. Odpowiedzią jest certyfikat BiodiverCity® który pozwala zapewnić najwyższą jakość rozwiązań konsumentom, którzy zdecydują się na zakup nieruchomości w inwestycji posiadającej rozwiązania wspierające różnorodność biologiczną.

BiodiverCity® to pierwszy międzynarodowy certyfikat podkreślający bioróżnorodność biologiczną w nowopowstałych budynkach oraz ich otoczeniu. Ma on docenić projekty, które uwzględniając bioróżnorodność biologiczną, biorą pod uwagę samopoczucie mieszkańców na które dane rozwiązania wpływają.

Na rynku istnieją rozmaite międzynarodowe certyfikaty, które uwzględniają cechy różnorodności biologicznej, niekoniecznie przyjmując dogłębną ocenę tych parametrów. Certyfikat BiodiverCity® uzupełnia je i dlatego posiadanie go przyczynia się do zwiększenia wartości certyfikowanej nieruchomości.

Certyfikowane projekty znajdują się m. in. we Francji, we Włoszech oraz na Kubie. Bouygues Immobilier Polska może się pochwalić inwestycją Camelia przy ul. Potrzebnej 52 w Warszawie, która jako pierwsza w Polsce została pre-certyfikowana w ramach BiodiverCity®. Obecnie zespół projektowy skupia się na wdrażaniu wymaganych rozwiązań oraz ścisłej współpracy z zewnętrznym audytorem, co pozwoli uzyskać finalny certyfikat jesienią tego roku. Dzięki temu projekt Camelia może stać się pierwszym w Polsce projektem certyfikowanym w systemie BiodiverCity® mówi Olivier Durix, Dyrektor Generalny z Bouygues Immobilier Polska.

Dokładne informacje na temat samego certyfikatu znajdują się na stronie International Biodivercity Property Council: http://cibi-biodivercity.com/en/biodivercity/

Bouygues Immobilier jest rodzinną firmą deweloperską o zasięgu międzynarodowym, z 62-letnim doświadczeniem w budownictwie. Polski oddział należy w 100% do Bouygues Immobilier – jednego z największych deweloperów we Francji i korzysta z doświadczeń i know-how spółki-matki. Bouygues Immobilier Polska działa od 2001 roku, ciesząc się zaufaniem Klientów w Warszawie, Wrocławiu i Poznaniu. Jest trzecim największym deweloperem inwestycji mieszkaniowych w stolicy. W Polsce, firma wybudowała do tej pory 38 projektów mieszkaniowych oraz oddała do użytku ponad 5500 mieszkań. Ponadto 4 inwestycje firmy (Accent Eco, Accent Vert, Camelia oraz La Melodie) wyróżnione zostały prestiżowym certyfikatem HQE International, premiującym budownictwo wysokiej jakości przyjazne środowisku, zaś certyfikatem BREEAM wyróżniona została inwestycja Miasteczko Orange. Firma jest członkiem Polskiego Związku Firm Deweloperskich.

Bouygues to zdywersyfikowana Grupa przemysłowa z rozwiniętą kulturą korporacyjną, mająca swoją główną siedzibę w Saint-Quentin w Yvelines (Francja). Jej działalność skupia się na dwóch sektorach: budownictwie – Bouygues Construction (budownictwo, prace publiczne oraz sieci elektryczne), Bouygues Immobilier (nieruchomości) i Colas (budownictwo drogowe), oraz branży telekomunikacyjnej i mediów – kanał telewizyjny TF1 oraz spółka Bouygues Telecom. Grupa jest częściowym udziałowcem firmy Alstom. Do największych osiągnięć Bouygues należy realizacja stadionu Stade de France w Paryżu, tunel pod kanałem La Manche oraz gmach Parlamentu Europejskiego w Strasburgu. Grupa Bouygues prowadzi działalność w ponad 80 krajach, zatrudniając około 120 tys. pracowników. Firma jest notowana na giełdzie w Paryżu (Euronext: EN).

Dodatkowych informacji udzielają:

Martyna Kurkowska